שאלות ותשובות

המידע המוגש בזאת אינו משמש תחליף לייעוץ מקצועי

אני רוצה להשתמש בציור שצייר עבורי צייר (כסימן מסחרי שלי). ברור לי שאני צריך לקבל מהצייר את האישור שלו. אבל האם אחרי שהוא מסכים, אני צריך לשלם לו סכום חד פעמי כדי לקנות את הציור או שאני צריך לשלם לו תשלום חודשי קבוע? ואם כן, לתקופה של כמה זמן?

גובה התשלום ואופן התשלום תלויים בהסכמה/בהסכם בינך לבין הצייר. בסופו של דבר, אתה והצייר צריכים לסכם את נושא התשלום ביניכם.

אני עומדת להיות שותפה באתר חדש ובאתר יהיה ציור שעדיין אנחנו לא יודעים איך הוא יופיע באתר, הציור הוא אמנם שלי אבל אני ציירתי דמות מצוירת שדומה מאוד לדמות מצוירת מאוד מאוד מוכרת (לא רוצה לכתוב איזה כדי שלא יהיה לאנשים את הרעיון שלי). האם אנחנו יכולים לשים באתר את הציור שלי או שאנחנו חייבים לקבל אישור מהאולפנים של וולט דיסני?

מאחר ואת מציינת  שהדמות "דומה מאוד" ל… "דמות מאוד מאוד מוכרת" (ואני בכוונה מצטט את המילים שלך), על פניו, זה נראה לא טוב – נראה שיש פוטנציאל להפרה. יחד עם זאת, על מנת לתת תשובה סופית, יש צורך לבחון את הדמות שלך, את הדמות של וולט דיסני, את אתר האינטרנט שלך ואת השירותים הניתנים באתר.

ראיתי שישנה אופציה בגוגל לחיפוש תמונות של מפורסמים לצרכים מסחריים, השאלה היא האם אפשרי באמת להשתמש בתמונה של מפורסם ללא ידיעתו? ואם לא האם מותר להשתמש בתמונה (נניח שהשגתי אישור מהצלם) ולטשטש את הפנים של המפורסם?

באופן עקרוני, לא ניתן להשתמש בתמונות של ידוענים לצרכים מסחריים. שכן שימוש זה פוגע בזכויות היוצרים של הצלם ובזכויות הדמות המצולמת.
קבלת רשות מאת הצלם להשתמש בתמונתו של ידוען, אינה מלמדת כי אינך פוגע בידוען. הכל תלוי בנסיבות העניין.

האם החוק מתיר להשיק אפליקציה לאנדרואיד בשם זהה לאפליקציה מתחרה שהושקה רק עבור אייפון?

לדעתי, לא ניתן להשתמש בשם זהה. שכן, שימוש זה מהווה גניבת עין. אם סימן המסחר רשום, השימוש גם יהווה הפרת סימן מסחר רשום. בנסיבות מסוימות, השימוש יהווה עשיית עושר ולא במשפט. אין לי את כל המידע הנחוץ, אך לדעתי ישנן עוד הפרות.
לגופו של עניין, לא כדאי להשתמש בשם זהה לאפליקציה מתחרה.

אני אמנית שמקימה מותג יש לנו שם ולוגו בתהליך. השאלה שלי היא כיצד אוכל להגן על זכויות האיורים שלי כעבודת אמנות נפרדת ועל כל הנגזרות של המוצרים שיופקו מתוך האיורים הללו?

אני ממליץ לך לרשום את המותג ואת הלוגו בפנקס סימני המסחר.
אם האיורים שלך עומדים בדרישות החוק והפסיקה, יש לך בהם זכויות יוצרים. אמנם אין בישראל פנקס/מרשם לזכויות יוצרים, אך ישנן פעולות אשר יכולות לסייע לך לשמור ולאכוף את זכויות היוצרים שלך. על מנת לקבל הכוונה מלאה אני מציע שתפני לעו"ד בתחום הקניין הרוחני.

כמה עולה לעשות מדגם רשום? אם אני עושה את המדגם בארץ ומישהו מייצר בסין, זה אומר שהוא לא יוכל להכניס מוצר כמו שיש לי במדגם לישראל?

לצורך רישום מדגם יש לשלם לרשות הפטנטים (מחלקת מדגמים) 399 ש"ח אגרת הגשה. בנוסף, אם עו"ד ירשום את המדגם עבורך, בנוסף לאגרת רשות הפטנטים, יהא גם שכר טרחה. רישום מדגם יעזור באכיפת זכויותיך כנגד מדגמים מפירים וזיופים, גם אם מיוצרים בסין.
*המחירים המצוינים בזאת תקפים למועד כתיבת התשובה ויש לבדוק עדכוני מחירים אל מול רשות הפטנטים.

האם בהגשת בקשה למדגם קיימת המתנה (של התנגדויות וכאלה)? או שפשוט אחרי שאני רושם מדגם אומרים לי אם זה קיים או לא, ואם אפשר לרוץ עם זה קדימה?

לאחר ההגשה, צריך להמתין לבחינה. באופן תיאורטי, אתה יכול "לרוץ עם זה" לאחר ההגשה.

רציתי לשאול אם אני יכולה להשתמש בתמונת מיקי מאוס לצורך עיצוב ליין בגדים שאני מוציאה, תוך שינוי התמונה?

למיטב ידיעתי, עדיין קיימים זכויות יוצרים על מיקי מאוס.
כמו כן, למיטב ידיעתי, לחברת דיסני סימני מסחר רשומים על דמות מיקי מאוס.
לגופו של עניין, לא ניתן להשתמש בתמונת מיקי מאוס על ליין בגדים.

מי יכול להגיש בקשה למחיקת סימן מסחר? רק בעל הסימן או גם מי שרואה שסימן מסוים לא בשימוש זמן רב?

עקרונית, אין הגבלה על הגופים הרשאים להגיש בקשה למחיקת סימן מסחר. וזאת בתנאי שמגיש בקשת הביטול הינו "אדם מעוניין". כלומר, בעל עניין/אינטרס לגיטימי בביטול הסימן.

כמה זמן לוקח לקבל תשובה מרשם סימני המסחר לגבי לוגו? (האם ניתן לרשום אותו)

בד"כ לוקח כ-12 חודשים מיום ההגשה עד לבחינה על ידי בוחן סימני מסחר.
אם לבוחן אין השגות, הסימן מתקבל ומתפרסם ביומן סימני המסחר. אם לא מוגשות התנגדויות לבקשה תוך שלושה חודשים מיום הפרסום, סימן המסחר נרשם.
בממוצע, לוקח בערך שנה וחצי מיום ההגשה עד להנפקת תעודת רישום.

ברצוני לייבא מוצרי ילדים ותינוקות ממותגים בדמויות מוכרות (לדוגמא דיסני), מהי הדרך החוקית לייבוא שכזה והאם המפעל/ ספק רשאי למכור לי בכלל סחורה שעליה סימן רשום ואיך אני יכולה למכרה בארץ? ברצוני גם לייצר בארץ מדבקות מיוחדות ממותגות, האם יש זכיינים בארץ? כיצד אני מאתרת אותם והאם נהוג לשלם לזכיין עבור שימוש בדמויות?

על מנת להשתמש בסימני מסחר, את צריכה לקבל אישור מבעלי סימני המסחר. הצעתי הינה לפנות לבעלי הסימנים ולקבל את רשותם. התנאים/תשלום בגין אותו שימוש, הינם על פי ההסכם שייסגר ביניכם.

האם סימן מסחר שנמחק הופך לנחלת הכלל? אם אדם אחר "מחדש" את הסימן המסחר שנמחק על ידי רישום תחת שמו כבעל זכות בסימן מסחר, האם הוא הופך לבעל זכות היחיד בסימן מסחר?

היות והסימן נמחק, באופן עקרוני, הרושם החדש הופך לבעל הסימן החדש עם כל הזכויות.
יחד עם זאת, יכולים להיות מצבים, עובדות מיוחדות, שלא יאפשרו רישום מחדש ו/או רישום בעייתי.

אני מעוניינת לפתוח חנות לכלי בית והשם שאני רוצה לתת לחנות קיים כבר אבל בתחום אחר לגמרי. האם אני אוכל להשתמש בשם שאני רוצה בלי להסתבך?

בהנחה שהשם מכסה חנות מתחום "אחר לגמרי", נראה שניתן להשתמש בשם.
אני בכל זאת מציע לבדוק את הנושא עם עו"ד המתמחה בתחום. עו"ד יוכל לבדוק אם אכן מדובר בתחום אחר לגמרי ולא מדובר באותה "משפחה מסחרית" ושאר עובדות/נסיבות רלוונטיות. הרי הדבר האחרון שאת צריכה הינו בקשה לצו מניעה נגדך.

האם במידה ואני נעזר בשירותים של גרפיקאי ביצירת סימן מסחרי שלי הזכויות יוצרים הם של הגרפיקאי למרות שאני המצאתי את הסימן והוא יופיע באתר שלי ובשאר עזרים שקשורים לעסק שלי?? זה נראה לי אבסורד. הגרפיקאי יצטרך לחתום על הסכם ויתור של זכויות יוצרים?

ביצירה שנוצרה לפי הזמנה, בעל זכות היוצרים הוא היוצר (במקרה שלך, הגרפיקאי), אלא אם כן סוכם אחרת, במפורש או משתמע. אכן זה נראה אבסורד שהגרפיקאי יהיה בעל הזכויות. אך למען הסר ספק, כדאי להחתים אותו על מסמך, לא צריך להתרגש, מסמך זה הינו מסמך פשוט ביותר.

אני מעצבת תיקים ולאחרונה התחלתי להכין תיקים לפי הזמנה אישית ולמכור אותם. על התיקים אני תופרת לוגו שאני המצאתי וזה סימן ההיכר שלי. אני רוצה לוודא שהלוגו שלי הוא שלי מקורי ולא מופיע בשום מקום. איך עושים זאת?

אני מציע שתערכי חיפוש באתר הרשמי של רשות הפטנטים. באתר זה, מנגנון חיפוש מאד פשוט ויעיל. אם החיפוש אינו מעלה סימני מסחר זהים או דומים עד כדי הטעייה לסימן הלוגו שלך (באותו תחום מסחרי), מומלץ לרשום אותו על שמך, כך שיהיה לך סימן מסחר רשום.

כתבתי ספר ילדים, ושילמתי למאייר תשלום חד פעמי, לצורך איורי הספר. זאת עשיתי כדי להשלים את היצירה ולא מעבר. אחרי שנה החלטתי להוציא את הספר לאור. האם שימוש בציורים של המאייר הינו הפרת זכויות יוצרים? הרי שילמתי מראש על הציורים וקניתי אותם ללא כל הבטחה לעתיד. כעת הם שלי או של המאייר או של שנינו? האם יהיה עלי לשלם תמלוגים למאייר?

מאד חשוב לדעת מה הוסכם ביניכם, בין במפורש ובין במשתמע. בד"כ, ביצירה שנוצרה לפי הזמנה, בעל היצירה הוא היוצר- במקרה שלך, המאייר. אלא אם כן, סוכם אחרת.
יחד עם זאת, נראה שמותר לך להשתמש באיורים בספרך – הרי שילמת לו עבור שימוש זה.
אך על מנת לתת תשובה מדויקת יש להיוועץ בעורך דין המתמחה בקניין רוחני.

אני מעצבת מוצר המעוניינת ליצור רהיטים ותמונות מאובייקטים קיימים. למשל: אני רוצה לקחת מסגרת תמונה של חברה קיימת ולהדביק בתוכה דמות מוכרת על רקע ממגזין. זה אפשרי? זו הפרה של הזכויות של החברה המייצרת? של המגזין? או שאם אני הופכת את זה למוצר חדש אז זה בסדר? הכוונה היא כמובן למכור בסוף את המוצר..

על רהיטים/חפצים פונקציונאליים המיועדים לשכפול בתהליך תעשייתי, בד"כ נהוג לרשום מדגם. באשר לדברי אמנות המיוצרים מאובייקטים קיימים, בהחלט ייתכן שיצירותייך יפרו את קניינם הרוחני של אחרים (בעלי הזכויות בבובות, מגזין וכו').
יש להיוועץ בעורך דין המתמחה בקניין רוחני על מנת לתת תשובה סופית.

אני מתכוון לפנות למפיק/במאי ולעניין אותם בהפקת סרט על אמא שלי ז"ל שהייתה יוצרת - מאיירת ומעצבת ברמה בינלאומית ומאד מפורסמת בזמנה בארץ. מה מקובל לגבי זכויות יוצרים במקרה כזה אם הסרט יכיל צילומים רבים של עבודותיה?

אם יצירותיה של אמך ייחשפו במהלך הסרט אודותיה, יהא זה "שימוש אגבי ביצירה" וזכויותיה לא ייפגעו – הם יישארו שלה ושל יורשיה (70 שנה לאחר מותה).